e s p a i     a t e n e u    

 
             7 ANYS DE TERTÚLIES !


El nou libre ESPAI ATENEU

" El debat de les idees 2 "   (2011 - 2014)

Totes les cròniques de les tertúlies i sortides culturals dels últims 3 anys

L’ADN de l’Ateneu són moltes coses, però que un dels eixos de la seva importància històrica i actual és la vitalitat de les seves tertúlies. Entre les quals figura Espai Ateneu –la “tertúlia dels dimarts” de l’Ateneu Barcelonès- que coordina la indefallent Mina Pedrós.

Si llegiu aquest llibre us adonareu de quanta energia, quant interès per la cultura, quanta implicació en la nostra realitat social, quanta ànsia de debat, de coneixement i de convivència s’hi encabeix.

Parlem sovint de societat civil.  La seva vàlua s’expressa en les fites decisives, en els grans acords, però també en expressions i realitzacions més quotidianes. Aquella conferència, aquell debat, aquella sortida cultural, aquella tertúlia entre els tertulians de l’Espai.

Del pròleg de Ferran Mascarell    Conseller de Cultura


DEMANAR  a  tertulia@espaiateneu.com

16/04/15

Video de la presentaciò de ESPAI ATENEU El debat de les idees 2


                                                              ************************** ESPAI ATENEU  El debat de les idees

                          (2008 - 2011)

Llibre crònica de les tertúlies i visites culturals de l'Espai Ateneu a les que han participat més de 500 socis durant els primers tres anys de la Tertúlia.

"El resum del llibre és fàcil de fer: això és l’Ateneu Barcelonès! En lloc d’explicar als nostres visitants el que és la nostra entitat, ens sortiria més a compte que els donéssim un exemplar del llibre. La Tertúlia Espai Ateneu és un exemple del que es proposa la nostra associació. És una prova clara que el debat i l’adquisició de nous coneixements són al nostre abast i que ens poden proporcionar una satisfacció personal"

Del pròleg del president Francesc Cabana 


                       10/11/11  Veure  Video de la presentació del primer llibre a l'Ateneu

 

 

  • 12/12/12   ATENEISTA SINGULAR
Ateneista Singular

 

Veure  Video de la entrevista  

Nou acte del cicle d’entrevistes a socis de l’Ateneu per conèixer a fons i amb rigorositat els aspectes més destacats de la seva biografia. Un reconeixement als socis que han tingut una activitat rellevant dins i fora de l’entitat.                 

 Veure  Blog de Pep MontesMina Pedrós Coordinadora de la tertúlia Espai Ateneu que estrena llibre dels seus primers tres anys: "Vull civilitat i un nivell alt, que la gent no s'esveri com a la televisió, on tothom parla alhora"

"Ara que la gent s'aïlla a internet entre contactes molt cibernètics falta el contacte social i poder debatre i discutir dels temes que ens afecten. I això va des de la política a debatre sobre un llibre, o parlar de música, teatre, les arts en general, però també sobre temes científics, des de l'astronomia a la física quàntica. Tot això, a més, en un contacte humà amb els socis. Només diré que hi ha gent que espera que arribi el dimarts".

 

  • DEIXI'M QUE SIGUI POSITIU  per Jesús Conte   Publicat a La Mañana (8/07/09)

Potser com a contrapès a les preses del dia a dia, a la dificultat de pair la informació i d’entendre la realitat malgrat tenir una àmplia oferta comunicativa en premsa, ràdio, televisió i internet, sorgeix la necessitat de trobar espais de reflexió tranquil•la i serena, de confrontació d’idees. Vaja, de tertúlia. Que és diferent a escoltar una conferència i intervenir al col•loqui.
Les tertúlies són refugis de llibertat i de tolerància, on cadascú expressa el que pensa amb ple respecte pels que en discrepen i defensen el contrari. Enfront la mediocritat i la incultura massiva adotzenada per programes tele-escombraria hi ha un atac de rebeldia de la gent amb criteri, que fuig del pensament únic.
Abans de l’era dels mass media i de que existís el futbol, els ateneus populars i llibertaris, els bars de poble, els casinos mercantils eren conciliàbuls on es posava i treia governs i es despotricava contra tot ésser vivent. Era gent més o menys il•lustrada, en molts casos autodidacta, que llegia una premsa molt polititzada i que no veia una televisió que encara no existia.
Ara s’han revifat les tertúlies. La última de la que tinc coneixement, i que tinc l’honor de compartir, és la que munta Mina Pedròs, els dimarts al migdia a l’Ateneu Barcelonès. Després de molts anys de voltar pel món, Mina, a la que conec dels anys 70 quan dirigia la mítica Terraza Martini, ha recuperat l’esperit de punt de trobada i ha sabut aglutinar un grup de tertulians que debatem i confrontem idees sobre móns tan diferents com les lletres, el teatre, el pla de Bolonya, la cooperació amb el Tercer Món, la medicina, el dret o l’Orient Mitjà.  Amb un convidat especial o sols, amb temari de barra lliure. I amb les premisses ja dites de tolerància, respecte mutu i llibertat, sota el paraigües de les sales nobles de l’Ateneu, un altre temple de la llibertat i la tolerància.